Meditatie

Inzicht en helderheid

Ben je altijd druk? Heb je het gevoel dat je aan veel verwachtingen moet voldoen en goed moet presteren? De huidige maatschappij levert veel stress op. Het kan zijn dat je wordt meegesleept door van alles en nog wat dat moet gebeuren. In meditatie breng je de focus naar binnen om een basis van ‘zijn’ te vinden.

Meditatie als onderdeel van je groeireis

Bij Jiva is meditatie geïntegreerd in de yogalessen. Je aandacht is volledig gericht op de beweging en je ademhaling. Het is een vorm van beweegmeditatie. Tijdens de ontspanningsoefening aan het einde van elke les (savasana) wordt een begeleide meditatie gedaan. Dit kan bijvoorbeeld een bodyscan zijn of yoga nidra.

Meditatie is dan niet meer een abstract concept maar wordt behapbaar. Je zal gestimuleerd worden om het steeds meer uit te proberen. De bewustwording van lichaam en geest wordt dan integraal en een onderdeel van je ontwikkeling en ontdekkingsreis. Ook in de coachingstrajecten wordt aangeraden om te mediteren en aan yoga te doen.

Wat is het verschil tussen meditatie en mindfulness?

Jon Kabat-Zinn, één van de grondleggers van de moderne mindfulness beweging, definieert het als volgt: ‘Beoefening van mindfulness betekent op een speciale manier oplettend zijn: bewust aanwezig zijn in het hier en nu, zónder te oordelen’. Meditatie is een mindfulness oefening. Andersom is het ook zo dat mindfulness als constante meditatie gezien kan worden, je probeert immers constant bewust te zijn in je dagelijkse doen en laten.

 Je leert aandacht geven zonder analyse, zonder de realiteit te kleuren door emotionele reacties en zonder te reageren op automatische gedragspatronen. Wij beschouwen mindfulness als een vaardigheid om te integreren met je leven zoals het is. Het is tegenwoordig meer dan ooit relevant. Wat wil ik echt? Wie ben ik? Deze antwoorden heb je vaak al. In zowel mindfulness als coaching komen deze thema’s aan bod.