Flow Yoga

Yoga laat de mens zich weer met zichzelf verbinden.

Laat hem ervaren dat hij een eenheid is en dat hij thuis is bij zichzelf.

fae

Waarom Flow yoga?

Met flow yoga, ook wel Vinyasa yoga genoemd, wordt de energielichaam (Prana) geactiveerd. Er ontstaat dan een vloeiende stroming van beweging, bewustzijn en adem. Deze yoga vorm activeert een helende energiestroom, alertheid, innerlijke kracht en vitaliteit. Yoga flow:

 • werkt rustgevend – de cyclus van in- en uitademen geeft je een mentaal focuspunt.
 • zuivert je lichaam – de doorlopende bewegingen creëren innerlijke warmte. De betere circulatie en de transpiratie reinigen het lichaam.
 • zorgt fysiek voor meer kracht en uithoudingsvermogen.

Het effect van Yogabeoefening

 • geeft een betere lichaamshouding
 • zorgt voor ontspanning van het lichaam
 • vergroot het genieten in het nu
 • zorgt voor een groter besef van het lichaam en de geest
 • vermindert impulsieve reacties op emoties en gedachten
 • vergroot het voelen, denken en handelen en spreken vanuit het hart

Opbouw van de lessen

De yogalessen bij jiva zijn geschikt voor zowel beginners als ervaren yogi’s. Als yogadocent sluit ik aan bij jouw niveau, en vanuit daar wordt je uitgenodigd te voelen, te ervaren en je grenzen te onderzoeken. Er wordt niet gewerkt met prestatie of competitie, maar zulke neigingen kunnen zich prima aandienen en zijn ze welkom.

 1. Elke les begint met een reeks zonnegroeten (Surya namaskar). Zonnegroeten maken het lichaam warm en open voor de stroom van energie. Naarmate de zonnegroeten vorderen wordt de wervelkolom geleidelijk sterker, de hamstrings soepeler en de ademruimte uitgebreid. Het lichaam is klaar voor de flow.
 2. Wat volgt is een set van opeenvolgende staande asana’s (houdingen) die het lichaam openen en de aandacht steeds naar binnen richten. Je wordt gevraagd om met blote voeten het contact met de aarde te ervaren. Beide zalen waar we yoga oefenen bevinden zich op de begane grond waardoor we dichterbij de oorsprong staan. De verbinding met de aarde zorgt voor het gronden en een doorstroming van de energie in de aarde. Naast gronden wordt er ook aandacht gegeven aan balans in het lichaam. De balanshoudingen bevorderen de gelijkheid tussen de tegengestelde delen van het lichaam. Balans in het lichaam brengt balans in de geest.
 3. Een set van zittende en knielende oefeningen brengen beweging en opening in de heupen waardoor ruimte ontstaat voor het vrijkomen van emoties.
 4. De bekkenbodem, een krachtbron die diep verscholen in je onderbuik ligt, wordt in bewustzijn gebracht door een set van daaropgerichte asanas. De bekkenbodem zorgt voor zowel emotionele als spirituele groei. Met een ontspannen onderbuik kun je beter voelen wat er te voelen valt.
 5. Tot slot wordt de les afgesloten met een volledige ontspanningsoefening (savasana). De liggende houding(en) die vanzelf leiden tot ontspanning, helpen het lichaam om langzaam de spanning in de spieren los te laten. Terwijl je tot rust komt en de asanas op je laat inwerken, wordt je begeleid om op een mindful manier de aandacht steeds op de adem terug te brengen en in het lichaam aanwezig te blijven.

De gehele ervaring is als een reis. Een reis door je lichaam en de ervaring die het met zich brengt. Je energie is vernieuwd, je bloed circuleert sneller, ontgift het lichaam en maakt het vrij van de stress van de dag. Waarna je gegarandeerd een heerlijke nachtrust krijgt.

 

Rooster

Laurierweg 104

3541 BA Utrecht

Donderdagavond

om 20 uur